Forværret syn kan dække over Alzheimers

Alzheimers er svær at diagnosticere. Men ny forskning tyder på, at forværret syn kan afsløre sygdommen.

Et nyt studie foretaget over 3.877 tilfældigt udvalgte personer viser, at der er et betydeligt link mellem tre former for synsforværringer og Alzheimers. Forbindelsen baner vejen

for tidligere behandlinger af Alzheimers, som hovedsageligt rammer ældre.

cecilia-lee
Cecilia Lee

Forskningen er foretaget fra Washington School of Medicin, Kaiser Permanente Washington Health Institut samt UW Sygeplejerskeskole.

Personer med synsproblemer vil ikke nødvendigvis få Alzheimers, men når man undersøger patienter i forbindelse med synsbesvær, skal oftalmologer være opmærksomme på, at patienten har en øget risiko for at udvikle dementia (red.), ” fortæller Doktor Cecilia Lee, assisterende professor hos UW Medicinskole.

Om undersøgelsen

Deltagerne i undersøgelsen var alle over 65 år og var ikke diagnosticeret med Alzheimers på daværende tidspunkt. Undersøgelsen løb over 5 år, og 792 deltagere blev diagnosticeret med Alzheimers i perioden. Patienter, der led at katarakt, var ikke i farezonen. Det var derimod personer, der led af aldersbetinget maculadegeneration, retinopati og grøn stær. Risikoen for at udvikle Alzheimers var mellem 40 – 50 % større, hvis man led af ovenstående tre øjensygdomme.

Det er ikke en lille sammenhæng men derimod et klart signal om, at vi som øjenlæger skal være ekstra opmærksomme, når vi behandler patienter. Nu gælder det om at ændre praksis hos øjenlæger verden over, så vi kan hjælpe patienterne tidligere end før, ” fortæller Øjenlæge Peter Brincker om opdagelsen.

Mere end 46 millioner mennesker verden over er påvirket af Alzheimers-relaterede sygdomme, og i 2050 forventes det, at tallet stiger til 131.1 millioner.

Øjenlæge Peter Brincker bringer selv nyheder om seneste forskning inden for laseroperationer. Læs han seneste indlæg her.