Kort om kikkertundersøgelser – Hvad er en gastroskopi?

Bahir Hadi er en af landets bedste speciallæger inden for kirurgi og foretagelse af kikkertundersøgelser. Han er udover speciallæge også Ph.d samt tidligere klinisk lektor ved Københavns Universitet og med sin store erfaring vil man trygt og sikkert kunne få foretaget en gastroskopi hos kirurgen.dk. Her kan man læse om hvordan kikkertundersøgelsen foregår på hans klinik i Valby.

Sådan foregår en gastroskopi

En gastroskopi er på mere dansk betegnelsen for en kikkertundersøgelse der undersøger spiserøret, mavesækken og tolvfingertarmen. Kikkertundersøgelsen foregår ved at man stikker en kikkert, som er både tynd og bøjelig, ned gennem spiserøret via munden, hvorved man gennem et videokamera kan undersøge netop spiserøret, mavesækken og tolvfingertarmen for unormalheder. Kikkertundersøgelsen kan også foretages som en nasal gastroskopi, hvilket blot vil sige, at den bøjelige kikkert stikkes ind gennem næsen og ned gennem spiserøret på samme vis som en gastroskopi gennem munden.

Hvad undersøger man med en gastroskopi?

Når man vælger at undersøge spiseret, mavesækken og tolvfingertarmen med en kikkertundersøgelse, skyldes det ofte, at patienten har mavesmerter, oplever halsbrand, har hyppige opkastninger, synkesmerter eller ved tilfælde af blodmangel. Der bliver derfor kigget efter irritation i patientens slimhinder, men et vigtigt element er også at undersøge mave- og tarmregionen for svulster – om end disse måtte være godartede eller ondartede.  Hvis disse opdages er det vigtigt at få taget vævsprøver for med 100% sikkerhed at kunne fastslå, om svulsten er god- eller ondartet og hvilke næste træk man skal tage for at håndtere behandlingen.

Gør en gastroskopi ondt?

Ved de fleste kikkertundersøgelser må påberegnes en smule ubehag, selv om man med en erfaren speciallæge kan mindske denne ubehag betragteligt. Dog tilbyder de fleste speciallæger beroligende medicin ved en kikkertundersøgelse, hvilket også giver bedre betingelser for at udføre selve undersøgelsen.