Pernille Fabricius: Det postmodernistiske kvindebillede

I nutidens vestlige samfund er vi for længst forbi tiden med skarp kønsrollefordeling, hvor manden tjente penge til familien, og kvinden var hjemmegående børnepasser og husholderske. Nu er kønsrollerne udfordret på andre parametre, hvor job og karriere fylder i hverdagen, og det postmoderne karrieremenneske er i dag identificeret som både kvinde og mand. Pernille Fabricius er en af de kvinder, for hvem familie og karriere aldrig har udelukket hinanden, men blot har krævet en anderledes dagligdagsstruktur, end den man oplevede op gennem det meste af det 20. århundrede.

Pernille Fabricius er en anerkendt og respekteret dansk erhvervspersonlighed, hvis CV og profil tegner billedet af en kvinde i toppen af dansk erhvervsliv. Den nu 48-årige Pernille Fabricius er til dagligt bosiddende med sin familie i London, hvor hun sidder i rollen som industrirådgiver i det internationale investeringsselskab TPG Capital og i den private kapitalfond Silverfleet Capital. Samtidig er Pernille Fabricius i den ledende bestyrelse i flere større koncerner, herunder blandt andre Royal Greenland og MT Højgaard, og i rollen som bestyrelsesformand i britiske Ipes og i det danske marketingbureau SAFEonNET®.

Med flere års international erfaring i forskellige virksomheder rundt om i verden, og uddannelsespapirer fra både CBS, Harvard Business School og University of Leceister, har Pernille Fabricius’ tårnhøje, målrettede karriereambitioner måttet forene sig med det familiemenneske, hun er og altid har ønsket at være.

Karrieremoderen Pernille Fabricius

Går vi blot 50 år tilbage i tiden ville et liv som karrierekvinde og familiemenneske hører til blandt de meget få. Men netop dét billede er i dag en saga blot, og i den grad virkeligheden for Pernille Fabricius. Mange kvinder i den vestlige verden kan nikke genkendende til Pernille Fabricius’ situation – hvad enten de besidder en toppost eller offentlig lønmodtagerstilling, så er karriere og familie anno 2015 uløseligt forbundet, selvom det i nogle tilfælde kan give visse koordineringsmæssige udfordringer i hverdagen.

Og ja, hvordan klare man så livet som mor og ambitiøst karrieremenneske? Pernille Fabricius har måske ikke det endegyldige svar, og er efter eget udsagn heller ikke særlig begejstret for mediernes daglige omtale vedrørende nutidens familiemønster. Men ikke desto mindre har hun fundet harmoni i sin egen hverdag, hvor der både er plads til at være den omsorgsfulde og kærlige mor til sine børn og den topprofessionelle erhvervskvinde.

I 2002 udkom bogen ”Karrieremor – 12 kvinder om at forene jobambition og familieliv”, skrevet af Kira Milan under hendes eget barselsforløb. I bogen bidrager 12 kvinder, deriblandt også Pernille Fabricius, med deres syn på emnet. Her beskriver Pernille Fabricius blandt andet, at det for hende aldrig har været et problem at håndtere privatliv og arbejdsliv. Hun bringer et eksempel i bogen, hvor hun som daværende finansdirektør i GN Netcom var nødt til tage på arbejde under hendes barselsperiode. Noget som hun aldrig har set som den store udfordring, for, som Pernille Fabricius selv udtrykker, kan børn være lige så lykkelige i samværet med andre søde mennesker, så længe de er klar over, at deres mor altid vil være der for dem.

Selvrealisering er nøgleordet i postmoderne samfund, og på nærmest eksemplarisk vis viser Pernille Fabricius, at familie og karriere kun hænger sammen for dem, der formår at påtage sig begge roller.

Mere om Pernille Fabricius

Læs mere om Pernille Fabricius på hendes personlige blog.

Har du endvidere lyst til at læse Pernille Fabricius’ og de resterende kvinders bidrag til dogen kan den lånes på biblioteket eller købes i de fleste boghandlere.